Primijetili smo da proteklih godina mnogo Hrvata dolazi raditi i živjeti u našu zemlju, ali tek ovog ljeta to je postalo itekako očigledno: za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva iz gotovo svakog puba u Dublinu čulo se glasno navijanje za hrvatsku reprezentaciju, vijorile su se hrvatske zastave i dresovi, a Irci su zajedno s Hrvatima slavili hrvatske sportske uspjehe! Sve to je dobar znak da su Hrvati jako dobro prihvaćeni u Dublinu i cijeloj Irskoj, no želim da to bude svima potpuno jasno: Hrvati, dobrodošli ste u Irsku!
Tim riječima dočekao nas je Nial Ring, 349. po redu gradonačelnik Dublina. Otvoren i vrlo srdačan, odmah se ispričao jer smo ga u salonu Mansion Housea, službene rezidencije gradonačelnika, morali čekati punih pet minuta. I potom je odmah objasnio zašto se zadržao: na mobitel ga je nazvala jedna građanka i žalila mu se na odvoz smeća u svojoj ulici. To i ne čudi ako znate da je njegov broj mobitela uredno naveden na službenoj stranici grada Dublina, a na naš komentar da je nešto slično nezamislivo u Hrvatskoj, da građani mogu dobiti gradonačelnika na mobitel, Ring spremno odgovara: “Pa ja sam zastupnik građana. Moj je posao slušati građane i učiniti sve što mogu da riješim njihove probleme. A da se slučajno nekome ne javim na poziv, uslijedili bi deseci drugih poziva – njihove obitelji, susjeda i prijatelja. To vam je jedna od specifičnosti Irske: mi smo mala zemlja i imamo osjećaj da svatko svakoga zna, nitko nije nedodirljiv”, objašnjava prvi čovjek Dublina.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/premium/hrvati-dobrodosli-ste-u-irsku-kod-nas-niste-stranci-1270480 – www.vecernji.hr

Podijeli objavu

Nema komentara

Ostavi odgovor