Američki psiholog dr. Robert Hogan, jedan od najvećih svjetskih autoriteta za procjene osobnosti, liderstvo i organizacijsku učinkovitost, 15. svibnja 2015. je u Zagrebu održao predavanje o temi prosuđivanja i odlučivanja. Hogan je poznat po inovacijama na polju testiranja osobnosti, čime se, među ostalim, bavi tvrtka Hogan Assesments, koju je utemeljio. Među klijente Hogan Assesmentsa spadaju najjače tvrtke iz dvadesetak zemalja svijeta, među kojima i mnoge s popisa Fortune 500.

Hogan je doktorirao na Berkeleyu, a dugi niz godina je bio na čelu katedre za psihologiju Sveučilišta u Tulsi, nakon čega je predavao psihologiju i društvene odnose na sveučilištu Johns Hopkins. Njegova su testiranja rijetkost u polju liderstva po tome što su znanstveno utemeljena i imaju čvrstu teorijsku bazu.

Posljednjih je godina najviše pozornosti izazvala Hoganova istraživanja na temu mračnih strana osobnosti menadžera i zaposlenika. Riječ je o potencijalu da pojedine pozitivne osobine pod jakim stresom prelaze u svoj ekstremni, negativan oblik. Primjerice, prirodno skeptičan menadžer, što je inače dobra kvaliteta, pod stresom može postati pretjerano sumnjičav i svadljiv. Hogan je svoja otkrića podijelio s javnošću na specijalnom web sajtu, a obradio je negativne strane osobnosti i prema industriji u kojoj zaposlenici rade, kao i prema geografskim odrednicama.

Hogana smo intervjuirali za Stratego:

Intervju.hr: Vaša istraživanja mračne strane ljudskih osobnosti su fascinantna i vaš web na tu temu zaista zove da se na njemu provede neko vrijeme. Kako možemo spriječiti da naša mračna strana ovlada nama kad smo pod stresom na poslu?

Dvije su stvari važne. Prvo, morate biti svjesni svojih tendencija ka mračnoj strani. Drugo, trebate pitati druge ljude da vam daju povratnu informaciju o vašem ponašanju kad se manifestira mračna strana te naučiti prepoznati vaše okidače.

Intervju.hr: Možemo li uopće prevladati svoju osobnost? Možemo li se popraviti, ako spoznamo kakvi smo?

Možete promijeniti svoje ponašanje, ali ne možete promijeniti svoje temeljne tendencije i želje. Samo ćete raditi suprotno od svojih fundamentalnih impulsa.

Intervju.hr: Mnogo slušamo o dobrom liderstvu. Kako biste vi definirali dobro liderstvo?

Dobro liderstvo je sposobnost formiranja i vođenja tima s visokim učinkom.

Intervju.hr: Koje su najvažnije osobine lidera?

Integritet, kompetencija, rasuđivanje i vizija. Studije pokazuju da su to najvažnije osobine koje sljedbenik traži u lideru.

Intervju.hr: Kako organizacija može zadržati svoje najbolje, zaposlenike s visokim potencijalom? Većina istraživanja kaže da novac nije odgovor na to pitanje.

U pravu ste. Stvar je u angažiranosti, stoga oni moraju imati pozitivan odnos s osobom koja im je izravno nadređena. Učiti lidere da budu angažirani je ključ za zadržavanje.

Intervju.hr: Vaša tvrtka radi s mnogim različitim globalnim klijentima, od kompanija s popisa Fortune 500 u SAD-u do državnih tvrtki u Kini. Kako se prilagođavate njihovim potrebama, i postoji li zajednička nit koja ih povezuje?

Način na koji mjerimo osobnost je globalno konzistentan, kao što su i osobine koje čine lidere uspješnima iste u cijelom svijetu. Međutim, određena ponašanja se različito percipiraju u različitim kulturama, pa se jako trudimo da kulturalno i lingvistički prilagodimo naše procjene i izvješća. Vidimo i da kulture imaju neke razlike u vrijednostima. Blisko surađujemo s partnerima na terenu kako bismo osigurali da smo lokalno relevantni. Kao što izreka kaže, mislimo globalno, a djelujemo lokalno.

Intervju je izvorno objavljen na portalu Stratego.hr – http://www.stratego.hr/2015/05/13/ekskluzivni-intervju-robert-hogan-svjetski-autoritet-za-testiranja-osobnosti-i-liderstvo/

 

Podijeli objavu

Nema komentara

Ostavi odgovor